Sticklingar

Att ta sticklingar är både enkelt och roligt. Du får många plantor utan att lägga ner en förmögenhet. I år har jag tagit sticklingar av rosmarin och bärhäggmispel.

Bärhäggmispeln har jättegoda bär men eftersom jag inte vet vilken sort det är så tar jag sticklingar. Då får jag både garanterat bär jag gillar samt många blivande buskar nästan helt gratis. Du kan inte ta sticklingar från alla växter men många buskar och vedartade perenner fungerar. Förra året blev det vindruvssticklingar från grannen. Satte ut en av dem i höstas och just nu ser den ut att ha klarat vintern.

IMG_0375.jpg

Ovan är sticklingarna från bärhäggmispel. Det börjar komma små löv så förhoppningsvis kommer det rötter också.

När du tar en stickling så måste tänka på att rötterna bara bildas vid bladknopparna. Därför är det viktigt att klippa av sticklingen under en knopp och att minst en bladknopp kommer under jorden. När du tar sticklingen från busken är det även viktigt att klippa av precis ovanför en knopp. Detta för att den bit gren ovanför knoppen annars torkar och dör och kan angripas av röta, sjukdomar och svamp.

Tänk även på att ta bort så mycket blad så att bara några i toppen kvar. Nedan är rosmarinsticklingar, ansade och klara. sticklingar rotas bäst i en lucker, rätt näringsfattig jord. Såjord eller ännu bättre såjord med sand i.

IMG_0110

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s