Funkia istället för sparris

on

Nu är det perfekt att skörda funkians skott. De ska vara ihoprullade och se ut som cigarrer ungefär. Funkia äts det mycket av i Japan och där finns det flera sorter framtagna för just det ändamålet men alla sorter går att äta.

Smaken påminner om sparris tycker jag. Man kan äta de råa eller tillagade. Jag brukar koka upp dem och sen steka i olivolja samt strö över lite flingsalt. Definitivt värt att pröva om du har mycket funkia. Man bör dock endast ta ut en skörd per planta om man vill vara säker på frodig återväxt.

De minsta yttre bladen kan ibland vara beska så ta bort dessa om du är känslig. Du kan bryta eller skära av skotten.

Jag fick min funkia när grannen behövde dela sina plantor. De kan ju bli riktigt stora med tiden så det är bra att dela dem med några års mellanrum. Har du en stor funkia så dela den gärna med någon eller varför inte göra fler plantor så du kan äta funkia fler ggr.

Ät gott lev gott!!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s