Vallört är bra till mycket

on

Eftersom jag försöker odla enligt permakulturens principer och med inspiration från skogsträdgårdsodling, foodforests, så har jag vid varje nytt fruktträd jag planterat även satt vallört. Inte vilken vallört som helst då den vanliga sprider sig utan Bocking-14. Den sprider sig inte via frön och inte så mycket via rötterna. den går att dela på så det räcker med att börja med en eller två plantor.

Orsaken till att det är bra att ha vallört vid fruktträd är att den får djupa rötter och drar upp näringsämnen långt ner i marken. Dessa näringsämnen kommer sedan träden tillgodo när jag klipper bladen på vallörten och lägger dessa under trädet, den så kallade chop-and-drop metoden. Vallörten kan klippas ner 2-3 ggr per år.

Så här ser vallörten ut nu, snart dax att klippa den första gången för säsongen. Jag brukar låta den blomma innan jag klipper ner den en andra gång.

IMG_0854.jpg

Bladen kan även användas för att göra gödselvatten, precis som man kan göra med nässlor. Lägg då bladen i en hink, fyll på med vatten så det täcker och sätt lock på hinken. Låt stå i någon vecka tills allt har ruttnat. Det luktar inte godis men gör gott för växterna.

Det här är min andra sorts vallört. Den är mindre och får blommor som går från rosa till vitt. Den står i en av mina trälådor men den klipper jag ner först efter blomning. Har tyvärr glömt namnet men jag har köpt den när jag var på besök hos Philipp Weiss som har Skogsträdgårdsbloggen.

IMG_0853.jpg

Vallört är inte bara nyttig i trädgården utan har använts traditionellt som medicinalväxt för att läka allt från små sår till benbrott. Själv testade jag på mina blåsor jag fick efter att jag grävt upp palsternackor och sen varit i solen. Efter att blåsorna sprack la jag ett krossat vallörtsblad på över natten och nu läker de fint.

Förra gången jag fick detta fanns såren kvar länge och jag har även läst att de ta lång tid att bli av med dem. Bland de första gångerna jag gjorde bivaxsalva med några vänner så använde vi olivolja infuserad med vallörtsblad. enligt en av deltagarna funkade det jättebra på små sår. Det ska jag nog testa igen.

Allt gott där ute i solen.

IMG_0868.jpg

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s