Biologisk mångfald: vatten

Det är väldigt torrt nu. Minns knappt när de regnade senast och enligt SMHI dröjer det ett tag till.

Jag tänkte göra en liten serie inlägg om biologisk mångfald och hur jag arbetar med det i min trädgård. Vatten känns som en viktig fråga nu när det är så torrt så jag börjar med det.

Vatten är grunden till allt liv. Det var där det började. De flesta djur och insekter behöver vatten dagligen så för att få ett myllrande liv i trädgården behövs vatten. Har du möjlighet att ha en damm är det det bästa. Både vackert och funktionellt.

När man anlägger en damm är det bra att tänka på att djur och insekter har möjlighet att utnyttja dammen utan risk. Därför är det bra om man kan ha olika djup och en strandlinje så grodor och andra kräldjur kan ta dig i och ur dammen lätt.

Har man inte möjlighet att ha en damm eller bara vill erbjuda fler alternativ är fågelbad både fint och ett uppskattat av våra fjäderbeklädda vänner.

Ett fågelbad kan varieras men för att det inte ska ske några olyckor bör det vara grunt, ha en greppvänlig kant och vara någorlunda upphöjt så inte katter kan ta dem lika lätt.

I min trädgård är fågelbadet en upphängd kruka i ett träd. Några stora stenar i botten så ingen riskerar att ramla i och drunkna. Här har de även bra utsikt så de kan se om mina katter smyger på dem.

Jag får just nu fylla på vatten varje dag.

Även olika bin och andra insekter behöver vatten. Därför har jag även ett litet bibad. Till det behövs ett fat och en massa glaskulor. Glaskulornas blänk lockar dem dit.

Fatet bör stå så det får sol och gärna på en öppen yta så det syns på långt håll. Tänk insekt! Fyll på varje dag om det är torrt.

Som en extra åtgärd och för att dammen i vår trädgård just nu inte fungerar så väl har jag även ställt uppochner-vända frisbees på flera ställen i trädgården så vattnet ska bli mer lättillgängligt.

Hoppas detta inspirerar dig att bjuda in våra vilda vänner i trädgården och ge dem de bästa möjlighetens för att trivas.

Vattna vist!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s