Lök året om

För att få egenodlad lök så stor del av året som möjligt gäller det att odla flera olika sorters lök och inte bara vanlig gul lök.

Nedan presenterar jag alla löksorter jag odlar i mina trädgårdar.

Ettårig lök

Gul, röd, schalottenlök och potatislök.

Ettårig lök går både att så från frö och köpa som sättlök. Lök du köper som sättlök planteras ut på våren och skördas på hösten. Sår du från frö måste du vara ute i god tid och så redan i mars inomhus. Dessa typer av lök går både att äta färska och lagrade. Om lökarna får hänga och torka efter skörd håller de hela vintern. Potatislök ska vara extra tålig och det sägs att den håller ett år i rumstemperatur. För mig är det första året med potatislök. Fick tag på fem stycken så de flesta jag får i år kommer sparas som utsäde till nästa år.

Purjolök

Purjolök är också en ettårig lök som sås tidigt på våren och skördas från höst till vinter. Om inte rådjuren kommer och äter upp den kan man låta den stå i landet och gå ut och hämta en vid behov. Eftersom jag odlar min i Hälsingland måste jag skörda den på hösten men ett smart tips är då att hacka upp den och lägga i frysen. Perfekt att bara ta upp och använda direkt. Bör ej tinas innan.

Perenna löksorter

Vitlök

Jag räknar vitlöken som flerårig eftersom de lökar man glömmer kvar i jorden kommer upp igen. Då är det perfekt att skörda eller dela dem och sätta ut. Vitlök sätts på hösten, så sent det går innan tjälen kommer. Det finns massor av vitlökssorter att välja mellan. Det finns sorter vars blomstängel snurrar sig som en ring, de kallas även för ormlök.

Piplök

Piplök är som en större variant av gräslök. Den är enkel att fröså på våren. Den får stora vita blommor som humlorna älskar.

Gräslök/kinesisk gräslök

Gräslök är en välkänd perenn lök som nästan finns i varje svensk trädgård. Ofta används den vid midsommar till sillen men den är även perfekt att göra örtsalt på. Kinesisk gräslök är inte lika känd. Den har platta blad och får vita blommor. Smakar lite mer åt vitlökshållet.

Vandringslök

Vandringslök är nog den bästa fleråriga löken jag har. Den kommer tidigt på våren och ger blast som är perfekt att klippa som gräslök. Den får även små lökar i toppen. Dessa går att använda i matlagningen eller att lägga in. Namnet har den fått för att den när lökarna i toppen blir för tunga, viker sig. Den vandrar helt enkelt. I år blommar den dessutom, aldrig varit med om förr.

Topplök

Topplök är rätt lik vandringslök och går att använda som den.

Skogslök/kajplök

Detta är en gammal lök som odlades förr i tiden. Den är tvåårig, första året växer den till sig och andra året blommar den. Man sår de små lökarna den får i toppen. Det här är som en vild variant av purjolök och går att använda på samma sätt. Den är perfekt att skörda i maj/juni innan blomning. Smålökarna i toppen går att använda till pickles eller plantera ut. Se bild nedan.

Backlök

Backlök är en vild lök som liknar gräslök men den är lite tidigare och har mer blågrön färg. Redan i mars april har den täta ruggar.

Ramslök

Ramslök har jag skrivit om tidigare men den är också en vild lök som får stora liljekonvaljeliknande blad. Den är lättast att känna igen på bladens tydliga lökdoft. Ramslök är också tidig och har en smak som är mer åt vitlökshållet. Perfekt både färsk eller snabbt tillagad.

Det finns många olika sorters lök och det är fler som jag vill ha. En av dessa är kantlök. Också en tidig sort som får breda blad.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s