Sommarstället

Nu är jag tillbaka på Ekerö efter fem veckor på sommarställeti Hälsingland. Trots att det inte regnat där på en månad och jag bara fått det vattnat 2 ggr under maj och juni såg det mesta väldigt fint ut. Sallaten hade växt och var väldigt frodig. Majrovorna hade blivit också blivit stora och fina trots bristen på vatten.

Nyplockad sallat till maten

Orsaken till att allt klarat sig så bra har flera orsaker. Den första är jorden. Det är siltjord där och den har en fantastisk förmåga att hålla vatten. Toppjorden som innehåller mycket mull har även gjort sitt. Täckodlingen är den andra orsaken. Jag täckodlar med gräsklipp, gammalt ensilage och barkmull från sågen en bit bort. Gräsklipp på de lite känsligare växterna och ensilage och barkmull på potatis och mindre känsliga växter.

Ett av de två landen på landet. Här är det potatis, lök, kål och spritärter.

Den tredje orsaken är att jag odlar tätt. Här sår jag alltid under en långhelg i april/maj och då sår jag täta rader. Varannan gröda ovan jord och varannan under. Redan här täcker jag med gräsklipp mellan raderna. Trots att jag täcker kommer det ändå upp en del ogräs men det är mest målla så den äter jag upp.

Så här fint ser det ut efter att jag sått
Och så här ser det ut i juli
Efter rensning och ny täckning börjar landet framträda igen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s